Националният исторически музей (НИМ) издирва неизвестна дарителка на уникална носия

...
 Националният исторически музей (НИМ) издирва неизвестна дарителка на уникална носия
Коментари Харесай

Неизвестна жена дари на НИМ уникална сакаро-елховска носия отпреди два века

  Националният исторически музей (НИМ) търси незнайна дарителка на неповторима носия и моли за подпомагане посредством страниците на в. „ Труд “. Ето какво споделя за любопитната преживелица шефът на НИМ проф. Божидар Димитров:

 „ На 6 септември на тържествения протест в Хасково по случай Деня на Съединението бях измежду формалните лица в честването. След края на митинга в паниката към мен се приближи една жена и ми подаде найлонов плик с думите: „ Г-н Димитров, апелирам, приемете този подарък за музея, праща го моята майка. “ Благодарих, само че не съобразих да попитам за името на дамата и да взема телефон за връзка. “

 След като се връща в София, към този момент в НИМ Божидар Димитров отваря пакета. „ Беше същинска изненада! Вътре бе прилежно сгъната отлично непокътната старинна сакаро-елховска носия отпреди близо два века! Това е скъп и неповторим експонат, за който изричам както моята персонална и на научния екип на музея признателност. Приканвам и други родолюбиви българи да постъпват по този метод, с цел да се съхранява националната ни памет “, показа Божидар Димитров.

 Женската елховска носия се състои от туникообразен клинат сукман от домашно тъкан вълнен черен или тъмносин плат, оцветен в синило; риза от памук, коноп или памучно-конопена с избродирани или бръчкани ръкави; шарен пояс; тъкана или шита престилка; късе или елече и връхни облекла – салтамарка, джубе (горна женска зимна дреха) и антерия, употребени до началото на XX век. Елховските носии са известни освен у нас, само че и по света. Още през 1922 година такива колоритни дрехи са показани на етнографски изложения в Лондон и Св. Албас. През 1939 година на обзор в гр. Горна Оряховица на елховската носия била присъдена първа премия.

Инфо: www.trud.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР